maandag 16 april 2012

Schema's

Wat zijn schema's nou eigenlijk en waar maken we ons druk om. Op wikipedia staat er o.a het volgende over schema's. In de wiskunde is een schema een belangrijk concept dat de wiskundige deelgebieden van de algebraïsche meetkunde, de commutatieve algebra en de getaltheorie met elkaar verbindt. Schema's werden in de wiskunde geïntroduceerd door Alexander Grothendieck, met als doel de notie van algebraïsche variëteit te generaliseren; Sommigen beschouwen schema's als het onderzoeksobject bij uitstek van de moderne algebraïsche meetkunde. Formeel is een schema een topologische ruimte samen met commutatieve ringen voor alle open deelverzamelingen van deze topologische ruimte. Een schema ontstaat door uit het "samenlijmen" van ringspectra (ruimten van priemidealen) van commutatieve ringen langs hun open deelverzamelingen. Schema's bestaan er dus al door de eeuwen heen, maar hebben altijd een doel op zich. Het is heel moeilijk omschreven maar een agenda is ook een schema, dus ongemerkt werken we volgens een schema. We gedragen ons ook naar schema's.
Voorbeeld schema
We weten hoe laat de winkels open gaan en passen onze dagindeling daar op aan. We moeten op tijd op het werk zijn en zorgen dus dat we op tijd opstaan. Daar hebben wij geen schema op papier voor nodig. Gretha maakt nu kennis met nieuwe schema's. Opzitschema en plasschema. Het opzitschema is inmiddels al weer van tafel, want het bleek erg lastig hanteerbaar, maar dat komt omdat de praktijk er anders uit zag dan op papier. Wel heeft het haar even geholpen om op gang te komen, maar al heel snel was het niet meer nodig toen ze haar ritme had gevonden. Het nieuwe plasschema is van een heel ander kaliber. Ook dit schema is als handvat bedoelt en mag m.i.nooit tegen je gebruikt worden. Ook hier is het lastig om de praktijk en het papier bij elkaar te krijgen. als je elke dag op het zelfde moment je bed uit zou gaan, wordt het al een stuk eenvoudiger, maar dat gebeurt dus niet. Je hebt hier dus eigenlijk een dynamisch schema nodig, wat elke keer aan de situatie kan worden aangepast. Dit blijkt in de praktijk weer lastig uitvoerbaar en dat zorgt regelmatig voor onbegrip van beide kanten.
Op haar weekschema stond geen fysiotherapie, maar er is blijkbaar ook een verborgen schema en daarop staat wel dat ze fysio heeft. Dat is een heel mooi schema, maar het is denk ik handiger om het niet verborgen te houden. Vanavond verbaasde ze mij positief. Volgens schema mocht ze nog niet naar het toilet, maar haar geest vroeg om een aanpassing. Ze ging al bijna los lopend, wel met 1 kruk, van de kamer naar het toilet. Heel rustig met een paar aanwijzingen zag het er prima uit. Ze moet echter wel rustig blijven, anders loopt ze zichzelf voorbij.

De ervaring doet onze wijsheid toenemen maar niet onze dwaasheden afnemen.

Tot morgen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten